You are currently viewing Selkärankareuma 4/4: Gluteeniton ja ketogeeninen ruokavalio

Selkärankareuma 4/4: Gluteeniton ja ketogeeninen ruokavalio

Mistä kaikki lähti?

Artikkeli sisältää mainoslinkin, joka on *- merkitty

Olen tutkinut gluteenin vaikutuksia autoimmuunisairauksiin jo vuodesta 2008 lähtien, kun sairastuin itse vaikeaan selkärankareumaan. Enoni vinkkasi ensimmäisen kerran viljattomuudesta, josta voisi olla hyötyä sairauteni hallinnassa. Hän oli löytänyt aihetta käsittelevän blogin ja sen ansiosta itsekin kiinnostuin aiheesta. Olen sydämestäni kiitollinen tuon blogin kirjoittajalle. Sen vuoksi haluan myös omalla tarinallani jakaa oppimaani tietoa. Olisin superonnellinen, jos omista kokemuksistani olisi edes yhdelle reumaatikolle hyötyä.

Selkärankareumasairauteni on ollut suurena tekijänä siihen, miksi olen alunperin ryhtynyt tutkimaan hyvinvointia myös ruokavalion kautta, lääketieteestä ja valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Olen todella onnellinen ja ylpeä itsestäni, että uskalsin kyseenalaistaa annetut ohjeet. Otin vastuun omasta terveydestäni. Kävin pitkän tien ja kattavan lääkearsenaalin, ennenkuin tajusin, ettei nykyinen lääketiede pysty minua auttamaan. Usein lääkkeet hoitavat vain oireita eikä alkuperäistä syytä. Lääkkeille on paikkansa myös, en kiellä sitä. Minun tapauksessani ne eivät hoitaneet enää oireitakaan niin, että olisin pystynyt elämään normaalia elämää. En pystynyt urheilemaan ja suoriutumaan päivittäisistä askareista, niinkuin halusin. 

Moni on kysynyt miten pystyin elämäntapamuutokseeni. Koen, että minulla ei ollut enää muita vaihtoehtoja jäljellä. Motivaatio oli kohdillaan. Ajattelin, ettää mieluummin rajoittunut ruokavalio, kuin rajoittunut elämä. Kirjoitin aikaisemmassa postauksessani  tuosta motivaatiosta enemmän. Löydät sen täältä.  

Haaveenani on, että joskus ruokavaliohoito olisi yksi hoitomuoto reuman hoidosssa lääkehoidon rinnalla. En väitä, että ketogeeninen on ainoa ruokavalio, joka toimii reumasairauksissa ja se sopisi kaikille. Olen lukenut paljon vastaavia kokemuksia mm. paleosta ja monille pelkkä gluteeniton ruokavalio riittää reuman remission saavuttamiseksi. Kannattaa testata mikä sopii itselle. Minun selkärankareumani oli vaikea-asteinen, mutta tänään olen lääkkeetön. Se on muuttuneen ruokavalion ansiota. Tiedän omasta kokemuksestani ja saatavilla olevista tutkimuksista, että ruokavaliolla on uskomattoman suuri vaikutus autoimmuunisairauksien syntyyn ja hoitoon.

Miten aloitin?

Aloitin itse ketogeenisen ruokavalion vähentämällä sokerit ja viljat ruokavaliosta kokonaan. Lisäsin luonnonmukaisia rasvoja, kuten oliiviöljyä salaatinkastikkeiden tilalle ja kookosöljyä leivonnaisiin. Rypsi- ja rapsiöljyt sekä keinotekoiset margariinit olen jättänyt ruokavaliostani pois jo yli 10 vuotta sitten. Suosin voita ensisijaisena rasvana. 

Maidon juonnin lopetin kokonaan, sillä huomaan runsaan maidonkäytön aiheuttavan mm. limaneritystä ja vatsaongelmia. Käytän karrageenitonta (Arla, Pohjolan meijeri) kuohukermaa ruoan laitossa. Muita maitotuotteita, kuten juustoja ja ranskankermaa, käytän päivittäin. Syön paljon kananmunia eri muodoissa. Lisukkeena proteiinin kanssa käytän salaatteja ja vihreitä kasviksia, korvaan niillä pastat ja perunat. Marjoja, pääsääntöisesti mustikoita ja vadelmia, syön harkitusti, sillä ne aiheuttavat suuressa määrin vatsaongelmia. 

Ketoleivonnaisia teen nykyään enää todella harvoin. Pääpaino on kahdessa ateriassa, lounaassa ja illallisessa. Syön aina kylläisyyteen asti. Usein pätkäpaastoilen aamupäivän. Ketogeenisella ruokavaliolla se onnistuu helposti, koska rasva antaa tasaisemman energialähteen kuin hiilihydraatit. Vaihtelen pätkäpaaston mittaa, 12 tunnista 16 tuntiin. 

Alussa minulla oli päänsärkyä, lihasheikkoutta urheillessa. Nämä helpottivat, kun join tarpeeksi vettä ja lisäsin veteen tarvittaessa hyvälaatuista suolaa. Itse tykkään Herbamaresta, Sel Marinin merisuolasta, Himalan vuorisuolasta ja Maldonista. Foodinin jodioitua merisuolaa* käytän ruoanlaitossa. Foodinin tuotteita ostan yleensä isomman erän Jyväskyläläisen Fitnesstfirstin* kautta. Esimerkiksi ceylon-kanelia* ja vaniljauutetta* menee paljon.

Alussa oli myös ylävatsanoireita. Pari viikkoa käytin apuna myös ruoansulatukseen tarkoitettua entsyymiä* kuuriluontoisesti, joka kyllä auttoi ylävatsaoireiluun. Nykyään otan entsyymiä* vain tarvittaessa, jota on enää todella harvoin. Ennen ketoa muun muassa raaka sipuli ja kaaliruoat närästi ja aiheuttivat ilmavaivoja. Keton myötä nekin oireet ovat hävinneet kokonaan, kun suoliston kunto on parantunut.

Alkuaikoina lisäsin myös viinikiveä veteen turvotuksen poistamiseksi. Sitä tilasin alussa yhden pussin Lankakissan verkkokaupasta. Pussi on todella riittoisa. Vielä puolentoista vuoden jälkeenkin sitä on yli puolet jäljellä. Omenasiiderietikkaa* lorautettuna salaattiin tai aamulla juotavaan veteen auttaa myös ruoansulatusongelmiin. 

Lisää ketogeenisesta ruokavaliosta voit lukea aiemmin kirjoittamastani artikkelista.

Lisäravinteet

Ketolle siirryttäessä käytin jo aikaisemmin mainitsemaani ruoansulatusentsyymiä* apuna ylävatsaoireisiin. Olen jo vuosia käyttänyt lääkehoidon tukena muutamaa lisäravinnetta. Tällä hetkellä käytän D-vitamiinia*, Bodyflexin MSM*, NAC*Puhdas+ sport kollageenia* ja magnesiumin* . Koska reuma edelleen alentaa immuniteettia, flunssatauditkin tarttuvat valtaväestöä helpommin (ainakin pikkulapsiperheessä). Tarvittaessa otan kuparin ja sinkin yhdistelmää* ja C-vitamiinia* kuurina, jos meinaa flunssan oireet yllättää. Oman kokemukseni pohjalta voin todeta, että paras flunssan hoidossa on kyllä keskeytyksetön uni. Lisäksi raaka valkosipuli, tuore inkivääri, sitruuna ja kurkuma* lievittää ja nopeuttaa omalla kohdallani flunssasta parantumista. Nenäkannu* on toki ehdoton flunssan hoitokeino. Moni kertoo myös suolavedellä kurlaamisen nopeuttavan flunssasta selviytymistä. 

Reumaoireet ketogeenisellä ruokavaliolla

Ennenkuin siirryin ketogeeniselle ruokavaliolle kokonaan, mm. sormieni nivelet oireilivat (täyslääkityksestä huolimatta). Oireet alkoivat olla jo elämää rajoittavia, kun ei pystynyt vaihtamaan lapselle vaippaa ja saamaan kättä nyrkkiin, esimerkiksi pallopeleissä tai haravoidessa. Niveloireet suorastaan alensivat elämänlaatuani. Pahimmat olivat vasen nimetön ja oikea etusormi. Sormukset eivät esimerkiksi mahtuneet sormeen ollenkaan.  Sormet olivat paisuneet ja todella arat. Niitä kuumotti myös koko ajan. Eikä sormia pystynyt taivuttamaan. Pienikin kosketus sattui. Aika haastava yhtälö vauvan ja taaperon kanssa elävälle kotiäidille. 

Vuosi sitten heinäkuussa aloitin ketogeenisen ruokavalion. Vasemmalla oleva, iso kuva on otettu silloin. Ylin kuva otettu kuukausi ketogeenisen ruokavalion aloituksen jälkeen. Keskimmäinen kuva on otettu kolme kuukautta ketoilun aloittamisesta. Tilanne jo niin hyvä tuossa kolmen kuukauden jälkeen, että sain sormen nyrkkiin. Kipua oli enää vain vähän, mutta sormukset eivät silti mahtuneet sormeen. Ajattelinkin, että eivät ikinä enää mahdukaan (patin vuoksi). Loppusyksyllä 2019 aina välillä testasin sormuksia ja mietin, paljonko suurentaminen maksaisi. Tammikuussa olin lähdössä sormuksia suurentamaan, mutta kappas ne menivätkin sormeen, vuoden tauon jälkeen!
 
En ole tarvinnut yhtään kortosonipiikkiä keton aloituksen jälkeen. Enbrelistä uskalsin luopua kuuden kuukauden jälkeen ketogeeniselle siirtymisestä. Aluksi pistin joka toinen viikko, sitten vain tarvittaessa. Kohta huomasin, että sitä tarvetta ei ole tullut enää moneen kuukauteen. Tällä hetkellä olen siis lääkkeetön. Keto todellakin toimii selkärankareumaan.
 
Mikä parasta, pääsin takaisin pelaamaan rakasta salibandyä jo kahden kuukauden ketoilun aloituksen jälkeen. Maila pysyi taas kädessä, kun sain sen nyrkkiin. Sitä ei ollut tapahtunut yli puoleen vuoteen. Myös polven nivelet ja selkäkin kestää pelailut jälleen. Mitä muihin sairauksiini tulee: IBS on rauhoittunut, munuaisarvot ovat normaalit ja psoriasis on hallinnassa. Psoriasis muistuttaa itsestään vain, jos on henkisesti stressaavaa aikaa, muuten ihoni on kunnossa. Kirjaimellisesti sain ketoilun myötä liikunnallisen elämäntyylini takaisin.
 
Ps. reilu vuosi ketoilua takana, sormukset eivät meinaa enää pysyä sormissa, aivan päinvastainen ”ongelma” siis nykyään. Minkäänlaista kipua ei ole ollut kuukausiin ja viimeinenkin ”pikkupatti” nivelen kohdalta on sulanut pois. 
 
Lue muut osat selkärankareumatarinastani täältä: