You are currently viewing E-kirja, äänikirja vai painettu kirja?

E-kirja, äänikirja vai painettu kirja?

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Oletko äänikirjan, e-kirjan vai perinteisen painetun kirjan ystävä? Miten ne eroavat toisistaan? Mitkä ovat eri lukemistyylien plussat ja miinukset? E- tai äänikirjan antaminen lahjaksi on mahtava idea sellaiselle, jolla on jo kaikkea. Vertasimme Elisa Kirjan*, Nextoryn* sekä BookBeatin* ääni- ja e-kirjapalveluja. Tulokset löydät artikkelin lopusta.

Lukeminen kehittää tutkitusti empatiakykyä sekä kehittää luovuutta, mielikuvitusta ja ajattelua. Lukukokemusten avulla pääsee eläytymään tarinoihin sekä tutustumaan erilaisiin ihmisiin, kulttuureihin ja ilmiöihin. Lukeminen on halpa harrastus, jota on helppo toteuttaa paikasta riippumatta. Lukutaito paranee vain lukemalla. Eikä koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

aanikirja

E-kirja

E -kirjan hyödyt tulevat parhaiten esille, kun tarkastellaan sen helppoa lukukokemusta. E -kirja kulkee mukana älylaitteessa paikasta toiseen ja on aina saatavilla. E -kirjana on saatavilla kirjastollinen kirjoja, eikä säilytykseen tarvita tilaa. Monesti e-kirjat ovat myös halvempia kuin painetut kirjat. Miinuspuolena moni kokee e-kirjoissa puhelimella tai tabletilla oloajan, joka lisää helposti päivittäistä ruutuaikaa. E-kirja on ekologinen, sillä kirjan valmistukseen ei mene raaka-aineita eikä sen kuljetukseen kulu polttoainetta.

Äänikirja

Äänikirjat kasvattavat entisestään suosiotaan. Äänikirjojen yksi parhaimmista puolista on se, että kirjaa kuunnellessa pystyy tekemään erilaisia asioita. Äänikirjoja on helppo kuunnella esimerkiksi automatkoilla, jolloin ajankäytön voi hyödyntää. Äänikirjat kuitenkin vaativat keskittymistä eri tavalla kuin e-kirja tai painettu kirja. Helposti huomaa, että on mennyt ajatuksissaan muualle ja joutuu palaamaan takaisin muutamia kappaleita tai sivuja. Äänikirjat ovat e-kirjojen mukaan ympäristöystävällisiä ja ne on helppo ”kantaa” mukana paikasta toiseen. Äänikirjojen etuna on myös se, että niitä pystyy kuuntelemaan minkä ikäinen tahansa, lukutaitoa ei tarvita. Äänikirjojen avulla lapsi pystyy kerryttämään sanavarastoa ja kehittämään kognitiivisia taitoja.

Painettu kirja

Painettu kirja menettää ääni ja e-kirjoille koko ajan lukijakuntaansa. Painetun kirjan heikkoutena ovat muuan muassa päivittämisen hitaus, materiaalikulut, säilömisestä ja kuljetuksesta aiheutuvat kulut. Kuitenkin kirjaan painetun tekstin koetaan vetoavan edelleen. Kirjaan voi tehdä henkilökohtaisia muistiinpanoja ja merkintöjä. Kirjan sivuille on aina helppo palata. Keskittyminen lukemiseen on helpompaa kuin e- ja äänikirjoissa, kun fyysinen tuntoaisti yhdistyy lukukokemuksessa.

Jos haluat ostaa painetun kirjan itsellesi, tutustu Adlibriksen* valikoimaan. Saat -10% alennusta Adlibriksestä* 13.9.2020 asti koodilla SUPERKYMPPI. Alennuskoodi ei koske kurssikirjoja tai digitaalisia tuotteita.

e-kirja

Itse olen perinteisten, painettujen kirjojen ystävä. Pitkällä automatkalla tai lenkillä tykkään kuunnella äänikirjojakin. Valitettavasti tässä pikkulapsiperheen kiireisessä arjessa ei ole kovin paljon pitkäkestoista, keskeytyksetöntä aikaa. Usein äänikirjoja kuunnellessani, joudun palaamaan pari kappaletta takaisinpäin. Oma ajatus karkaa helpommin äänikirjaa kuunnellessa kuin e-kirjan tai painetun kirjan parissa. E-kirjoja luin koronakevään aikana todella paljon. E-kirjojen paras puoli on ehdottomasti se, että ne on aina saatavilla, missä tahansa kulkeekin. Eikä tarvitse kuulokkeita tai muita varusteita. Silmiäni kuitenkin alkoi kuitenkin väsyttämään ja päätä kiristämään pitkien e-kirjalukuhetkien jälkeen. Samaa efektiä ei tule painetun kirjan lukemisesta. E-kirjoille on kehitetty omia lukulaitteitakin. Itse luin kirjat puhelimen näytöltä. Siinä varmaan syy ”oireisiin”.

Vertailun tulokset

Elisa Kirja on halvin

Elisa Kirja* ääni- ja e-kirjapalvelu oli kaikista verrokeista halvin. Elisa Kirjan kuukausimaksu on 8,90€/kk. Lisäksi saa kaksi kirjaa liittymisetuna ilmaiseksi. Elisa Kirjan* kautta ladatut kirjat säilyvät, vaikka kuukausisopimus päättyisikin. Elisa Kirjan* sopimukseen sisältyy kaksi kirjaa per kuukausi yli 10 000 kirjan valikoimasta.

BookBeat on monipuolisin

Bookbeatin* etuina on laaja valikoima sekä usean kielen (englanti, suomi ja ruotsi) saatavuus. Bookbeatilla on yli 100 000 kirjaa saatavilla ja paljon suomalaisia kirjoja. Bookbeatin* alin kk-maksu on 9,90€/kk, johon kuuluu lukuhetkiä 20h/kk. Jos haluaa laajemman palvelun, hinta nousee 16.90€/kk. Bookbeatille* on myös mahdollista luoda perhetilin, jota voi käyttää useampi perheenjäsen 4,90€/kk kuukausihinnalla. Bookbeatin* kuukausimaksuun sisältyy rajaton kirjamäärä.

SUPERVIIKKO koodilla saat Bookbeatilta* kuukauden ilmaiseksi kuuntelu- ja lukuhetkiä. Tarjous on voimassa 13.9.2010 asti.

Nextory on hintalaatusuhteeltaan paras

Nextoryssa* on runsas valikoima, yli 100 000 kirjaa saatavilla. Nextory on Bookbeatia halvempi, vaikka kieli sekä kirjamäärät ovat samalla tasolla. Perushinta johon sisältyy rajaton määrä kirjoja on 13,90€/kk. Nextoryn* miinupuoli on, että kirjat on ladattava etukäteen, eikä palvelussa ole suoratoistoa saatavilla. Nextoryyn* on saatavilla perhetili 2-4 henkilölle. Kuukausihinta on tällöin 19,90-27€/kk.

Vastaa