You are currently viewing Yrttivinkki

Yrttivinkki

Nyt satokausi on parhaimmillaan. Tuoreet yrtit tuovat ruokiin makua, väriä ja vaihtelua. Ne ovat myös sisustuksellisia ja ihanalta tuoksuvia koristekasveja. Ja mikä parasta, todellista lähiruokaa.

Itse käytän paljon tuoreita yrttejä ruoan laitossa, varsinkin sesonkiaikana. Suosikkejani ovat basilika, rosmariini, korianteri, tilli ja ruohosipuli. Niistä saa maukkaita dippejä ja kastikkeita tehtyä helposti, ilman lisäaineita ja sokereita.

Sekoita pilkottujen yrttien sekaan mustapippuria, creme fraichea tai kermaviiliä ja merisuolaa. Dijon-sinappi ja sitruuna sopivat myös kastikkeisiin mainiosti makua tuomaan.

Miten kasvattaa yrttejä kotona?

Yrttejä pystyy kasvattamaan siemenistä, taimista tai kaupan valmiista ruukkuyrteistä. Kasvattaminen on helppoa, joten puutarhan harrastaminen kannattaakin aloittaa yrttien viljelystä. Valitse alussa niitä yrttejä, joita käytät ruuanlaitossa.

Puutarhan hoito on tutkitusti rentouttavaa ja sitä kautta hyvinvointia lisäävä harrastus. Minulla on tavoitteena opetella kasvimaan hoitoa tulevina vuosina. Täällä maaseudulla kunnonkokoiseen kasvihuoneeseenkin olisi mahdollisuus. Tällä hetkellä minulla on istutuslaatikossa pääasiassa yrttejä ja salaatteja.

Basilikaa en ole saanut ulkona kasvamaan, joten kasvatan sitä ikkunalaudalla kaupasta ostetuissa purkeissa. Olen huomannut, että varsia ei saa katkoa, ainoastaan lehdet poistaa. Tällöin elinvoima kasvissa säilyy. Monta uutta satoa olen näistä jo kesän aikana saanut. Kannattaa kokeilla.

Yksi suosikkikastikkeeni on pesto. Ystäväni Heidi antoi aikoinaan minulle tämän ohjeen. Tähän pestoon tulee: parmesanjuustoa, basilikaa, valkosipulia, suolaa ja oliiviöljyä. Tykkään itse tosi paljon Tupperwaren tuotteista ja tähän käytän Smooth chopper-leikkuria. Leikkurilla saa kätevästi erilaiset kastikkeet tehtyä. Myös lasten soseruoat onnistuu tällä leikkurilla mahtavasti.

Mieheni harrastaa metsästystä. Nyt kyyhkykauden aikaan olemme saaneet nauttia näistä metsän herkuista. Lapsetkin rakastavat riistaruokaa! Kyyhkyjen kaveriksi tein Tupperwaren smooth chopperilla salsa verden. Salsa verdestä on monia erilaisia variaatioita. Periaatteessa siihen käy mitkä tahansa kasvimaan yrtit. Tämän päiväiseeen salsa verdeen tuli merisuolaa, oliiviöljyä, ruohosipulia, valkosipulia ja persiljaa. Tämä resepti on Hannamarin kehittelemä. Todella maistuvaa eri liharuokien kanssa. Suosittelen kokeilemaan.

Mikä on sinun lempiyrttireseptisi? Jätä kommentti!

Vastaa