You are currently viewing Mikä on riittävän hyvää?

Mikä on riittävän hyvää?

Riittävänhyvä.fi blogi lähti siitä ajatuksesta, että osaammeko olla armollisia itsellemme ja sen myötä toisillemme? Mikä on kenellekin riittävän hyvää elämää? Mitä siihen liittyy ja miten se määritellään? Kuka määrittelee kenenkin riittävän hyvän? Pystyykö sitä joku muu määrittelemään toisen puolesta? Jokaisen on pohdittava nämä kysymykset läpi itse, sillä toisen riittävän hyvä (esimerkkinä vaikkapa elintaso) ei vastaa toiselle samaa riittävän hyvää.  

Onnellisuus tae riittävän hyvästä elämästä?

Onnellisuudelle on monta määritelmää. Yhden määritelmän mukaan onnellisuus on sitä, ettei haikaile menneen eikä tulevan perään. Onko onnellisuus sitä, että kokee elämänsä riittävän hyväksi? Monesta näkökulmasta katsottuna on. Kirjailija Petri Tammisen mukaan onni on enemmän verbi kuin substantiivi. Tunne, jonka saavuttaa vahingossa ja kun sen havaitsee, se alkaakin jo muuttaa muotoaan. Onnellisuus määritellään usein ohimeneväksi tunnetilaksi, mutta tyytyväisyydeksi elämään. Suomi on sijoittunut kolme kertaa peräkkäin ensimmäiselle sijalle YK:n onnellisuustutkimuksessa. Taidamme siis tietää käytännössä, mitä riittävän hyvä tarkoittaa.

Onnellisuustutkija Ilona Suojanen selvitti toukokuussa suomalaisten onnellisuutta tarkemmin. Kyselytutkimuksessa käytettiin mm. näitä kysymyksiä: Kuinka usein naurat? Kuinka turvallinen olo sinulla on? Onko sinulla unelmia ja tavoitteita? Kuinka merkitykselliseksi koet itsesi ja elämäsi? Kuinka rakastetuksi tunnet itsesi? Ilonan laatimat kysymykset auttavat jokaista miettimään mitä elämältään haluaa ja onko tämän hetkinen elämä sellaista, jota on toivonut. Jos ei, mitä pitäisi asialle tehdä, että elämä kokonaisuudessaan olisi riittävän hyvää.

Mitä riittävän hyvä elämä sisältää?

Mitä riittävän hyvään elämään kuuluu? Se koostuu monesta osa-alueesta, joista jokainen voi valita omansa ja koostaa sen perusteella, mitä itse kokee tärkeäksi. Riittävän hyvään elämään koetaan liittyvän muun muassa nämä hyvinvoinnin osa-alueet: terveys, ruokavalio, liikunta, palautuminen, luonto, itsensä kehittäminen, henkinen hyvinvointi, henkisyys, usko, toivo, rakkaus, ihmissuhteet, koulutus, taloudellinen vapaus jne. Ja näistä aiheista tässä blogissa tullaan kirjoittamaan. Lyhykäisyydessään riittävän hyvä elämä on jokaiselle mahdollista, jos elää arvojensa mukaista elämää.

Vastaa