You are currently viewing Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio on tämän päivän trendi muiden ruokavalioiden joukossa. Ketogeeninen on tosin ollut jo vuosisatoja sitten ihmiskunnan perusruokavalio ennen maatalouden yleistymistä. Koska ketoilu on nyt in, sen tuoman markkinaraon on huomanneet myös monet eri yritykset. Ruokavaliota voi noudattaa monella eri tapaa ja tästä syystä on hyvä perehtyä asiaan kunnolla ennen keto-ruokavaliolle siirtymistä.

Ketogeeninen ruokavalio pähkinänkuoressa

Ketogeenisen ruokavalion on tutkitusti todettu vaikuttavan hyödyllisesti mm. suoliston hyvinvointiin. Tällä on suotuisat vaikutukset esimerkiksi autoimmuunisairauksien hoitoon. Kun suolistoon päässeet virukset ja huonot bakteerit eivät saa hiilihydraateista saatavaa ”ravintoa”, ajan saatossa ne kuolevat pois/määrä pienenee huomattavasti. Tämän myötä suolen seinämän läpäisevyys paranee, jolloin ne eivät enää pääse verenkierron mukana tekemään tuhojaan muualle elimistöön. Ketoosin myötä kehon omat ketoaineet myös poistavat näitä käyttökelvottomia soluja ja bakteereja elimistöstämme esimerkiksi paastossa syntyvän autofagian avulla.

Mikä ketoosi?

Elimistömme voi käyttää kahta energialähdettä, glukoosia tai rasvaa. Kun hiilihydraattien määrää vähennetään reilusti tai poistetaan kokonaan, elimistö alkaa tuottamaan ketoaineita. Nämä ketoaineet ovat normaali elimistön tulos, kun hiilihydraattipohjaisesta energianlähteestä muutetaan rasva pääenergianlähteeksi. Ketogeenisellä ruokavaliolla pyritään saamaan metabolinen joustavuus, jolloin kummatkin energianlähteet ovat elimistön hyödynnettävissä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun rasvat ovat pääenergianlähteenä, verensokeri ei seilaa ja insuliinin eritys on tasaisempaa. Tämä näkyy esimerkiksi itselläni niin, että nälkäkiukut ja ruoan jälkeinen iltapäiväväsymys on hävinnyt, ateriavälit ovat pidentyneet ja mieliteot helpottaneet. Aikaisemmin jouduin syömään kaden – kolmen tunnin välein, ettei kiukku ja horkka iske. Pahimmillaan kädet alkoivat täristä ja tavarat tippuivat käsistä, jos meni liian pitkä aika ruokailusta (hiilihydraattien vieroitusoireet). Nykyään vastaavanlaisia tilanteita ei ole ollut, sillä energiataso on tasaisempaa kuin hiilihydraattipainotteisella ruokavaliolla.

Mitä voi syödä?

Hiilihydraatit sitovat nestettä kehoon, joten kun ne poistetaan/vähennetään reilusti, natriuimia tarvitaan alussa veden sitomiseen. Ketogeeninen on diureettinen ruokavalio, jolloin elektrolyyttien, kuten natriumin, magnesiumin ja kaliumin tarve lisääntyy. Ensimmäiset puoli vuotta otin elektrolyytit purkista, nykyään enää tarvitsen vain magnesiumia ruoan lisäksi. Ruokaan lisätty suola riittää ja vihreistä kasviksista saa hyvin kaliumia.

Ketogeenisesta ruokavaliosta kuulee puhuttavan paljon varsinkin laihdutuksen yhteydessä. Ketogeenisellä ruokavaliolla on kuitenkin paljon muitakin etuja. Ketogeenisellä ruokavaliolla matala-asteista tulehdusta poistetaan vähentämällä hiilihydraattien määrää runsaasti. Ruokavaliossa vältetään sokeria ja lisäaineita, tärkkelystä sisältäviä kasviksia ja useimpia hedelmiä. Samoin kasvisrasvat ja rypsi/rapsiöljyt jätetään kaupan hyllylle. Mahdollisuuksien mukaan suositaan luomua.

Itse syön kananmunia, vihreitä kasviksia, salaatteja ja maitotuotteita kuten juustoja, smetanaa sekä creme fraich. Rajoitetusti syön marjoja, paprikaa ja tomaattia. Pääpaino omassa ruokavaliossani on riittävä proteiinin saanti, kuten riista, kala, kana ja nauta. Rasvoilla en erityisesti lotraa, vaikka ketogeenisessä niitä ei tarvitse säästellä. Käytän neitsytoliiviöljyä reilusti salaatinkastikkeena ja paistan lihat voissa. Kasvisten kanssa voisilmä on herkullinen lisä. Jokaiselle on omat makroravinteet jotka löytyvät vain testaamalla itse, mikä sopii kellekin. Aluksi pari viikkoa laskin makrot ja punnitsin raakapainot, jotta sain käsityksen mitä mikin sisältää. Finelin sivut olivat tarpeen ja sulamoon niitä oli helppo merkitä. Kuukaudessa oppi jo paljon. Vuoteen en ole enää mitään mittaillut, sillä olen oppinut paremmin kuuntelemaan omaa kehoani. Esimerkiksi mikä hh määrä on liikaa ja mikä on ok.  

Ketogeenisen ruokavalion kokemuksia

Koska ketogeeninen on niin suosittua nykyaikana, olen tutkinut asiaa monelta eri kannalta vuosien varrella. Tutustuin Antti Heikkilän ja Rauli Mäkelän kirjallisuuteen jo yli 10v sitten (suosittelen tutustumaan). Parhaat ketogeeniseen ruokavalioon sopivat kirjat ovat mielestäni Antti Heikkilän lääkkeetön elämä ja Elviira Knebberin Parantava ketoosi. Teen molemmista myöhemmin koosteet tänne blogiini. Kirjat auttoivat hyvin alkuun, sillä siellä oli monia valmiita ketogeenisen ruokavalion reseptejä myös.

Ensin aloitin vähentämällä sokerin ja viljat pois ruokavaliostani. Sen jälkeen poistin perunat ja hedelmät, koska huomasin niiden käytön lisäävän vatsaoireitani. Reumaoireeni eivät vielä helpottaneet kokonaan, joten päädyin liittymään Anni Sirviön luotsaamaan Ketokickstart -ryhmään. Ryhmä on kasvanut viime vuosina todella paljon, enkä ihmettele. Sirviöiden omistautuneisuus on innostavaa ja mikä parasta, kertamaksu on elinikäinen. Se oli minulle tärkeä syy liittyä, sillä tavoitteena oli loppuelämääni vaikuttava ruokavalio. Voin suositella Ketokickstartia ketoruokavalion aloittamista harkitseville. Kahdesta muustakin valmennuskurssista olen kuullut pelkästään hyvää. Antti Heikkilän Terveysklubi sekä Rouva Keton Kokonainen – valmennus. Tutustu ja aloita!

Ketokickstart oli hyvä ponnahdusalusta hypätä elämäntavaksi tarkoitettuun ruokavalioremonttiin. Omat tavoitteeni eivät olleet pikadieetit tai painonpudotus, vaan perussairauksien remissioon saaminen. Nyt reilu vuosi ketoilun aloittamisen jälkeen voin todeta sen toimineen paremmin kuin koskaan, sillä olen tällä hetkellä lääkkeetön vuosien lääkerumban jälkeen. Lisää selkärankareumapolustani kirjoitan myöhemmin lisää.

Tulevaisuus

Olen ollut hyvinvoinnista kiinnostunut koko aikuisiän. Ketogeenisen ruokavalion ja siitä saatujen terveyshyötyjen myötä kiinnostus hyvinvointia kohtaan vaan kasvoi. Olen lukenut aiheesta todella paljon. Tieto lisää myös tuskaa, ja sen vuoksi olen perehtynyt viime aikoina esimerkiksi oksalaattien vaaroihin. Tämä on lisännyt kiinnostusta tutkia mm. carnivore-tyylistä ruokavaliota, jossa kasvikunnan tuotteet minimoidaan kokonaan. Itse rakastan marjoja, salaatteja ja kasviksia, joten halusin testata ensin keto-carnivorea. Siitä syystä aloitin tänään Annin FBF -ryhmän mukana. FBF on neljän viikon kurssi, jossa karsitaan ketogeeniselle tutut leivonnaiset, kasvisten määrää rajoitetaan ja pääpaino on eläinproteiinissa. Ensimmäisen FBF-liven ja herkullisen aamupalan jälkeen olen innoissani tästä alkavasta, uudesta matkasta. Uskon, että tämä neljän viikon kurssi tulee opettamaan paljon uutta, niin kuin ketoilun aloittaminenkin aikoinaan teki.

Lyhykäisyydessään ketogeenisen ruokavalion voisi kiteyttää seuraavaan: Älä yritä syödä terveellisesti, syö luonnonmukaisesti.

Vastaa