You are currently viewing 6 faktaa metsän hyödyistä

6 faktaa metsän hyödyistä

Metsän terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Olemme kuulleet metsän rentouttavasta vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luonnossa liikkuminen edesauttaa terveyttä. Metsässä keho ja mieli virkistyvät. Metsän on useissa tutkimuksissa todistettu laskevan verenpainetta, helpottavan palautumista ja edistävän sitä kautta mielenterveyttä. Metsässä liikkumisen ja ulkoilun tuomat edut kasvattavat fyysistä kuntoa.

luonto

1. Mielen hyvinvointi paranee

Metsässä negatiiviset ajatukset vähenevät. Luonnossa liikkuessa on aikaa miettiä asioita paremmin, rauhassa ja keskeytyksettä. Sen vuoksi metsässä pystyy kohtaamaan kielteisiä tunteita paremmin. Luonnossa käveleminen lisää myönteisiä ajatuksia. Stressi vähenee ja paineensietokyky kasvaa. Itseensä sekä toisiin on helpompi suhtautua, kun mieli on avoin uusille kokemuksille. Luonnossa vuorovaikutus toisten kanssa on helpompaa ja luontevampaa kuin urbaanissa ympäristössä.

2. Liikuntaa vaivattomasti

Ihminen käyttää monia eri lihaksia metsässä liikkuessaan. Luonnon monivivahteisuus ja muuttuminen vuodenaikojen mukaan lisää mielekkyyttä ja liikkumisen monimuotoisuutta. Luonnossa käveleminen on rentouttavaa ja askeleita kertyy huomaamatta. Luonto houkuttelee liikkumaan useammin ja pidempään. Oletko kokeillut maastopyöräilyä, polkujuoksua tai suunnistusta? Metsässä voi harrastaa monenlaisia urheilulajeja kauniista luonnosta samalla nauttien.

3. Metsän parantava voima

Metsän on tutkitusti todistettu lievittävän monia allergioita ja alentavan verenpainetta. Jo varttitunti rauhallista luonnossa oleskelua auttaa laskemaan verenpainetta. Luonnossa liikkuessa lihaskireydet ja kehon jännittyneisyys laskee. Tämä helpottaa muun muassa päänsärkyyn.

forest

4. Unenlaatu paranee

Metsän kautta voi oppia kuuntelemaan itseään, rauhoittumaan ja tutkimaan luontoa. Kevyt iltakävely luonnossa lisää melatoniinin määrää. Somevapaa hetki ennen nukkumaan menoa rauhoittaa mielen. Raikas ulkoilma ja luonnon hiljaisuuden/äänien kuuntelu rentouttaa.

5. Helppo lastenhoitopaikka

Lapset viihtyvät metsässä, metsä on mielenkiintoinen leikkipaikka. Metsässä on paljon tutkittavaa, ihasteltavaa sekä ihmeteltävää. Lasten kanssa on helppoa liikkua metsässä, kunhan eväistä huolehditaan. Luonnossa vietetty aika ei käy pitkäksi. Metsä on parasta elämysmatkailua. Metsä on myös oiva oppimisympäristö lapsille. Luonnon kiertokulku, erilaiset kasvit ja eläimet tulevat tutuiksi konkretian kautta. Mielenterveydelle retkeily on tärkeä elementti. Yhdessä tehty laavu- tai eväsretki kehittää ihmissuhteita ja parantaa sosiaalisia taitoja. Metsässä liikkuessa lapsi oppii hyödyntämään kaikkia aistejaan.

6. Ilmainen tulonlähde

Metsän antimet lisäävät hyvinvointia pitkin vuotta. Marja- ja sienisato ovat ilmaisia ja verovapaata tulonlähdettä. Tänä vuonna marjasato oli täydellinen, kun satoa oli saatavana runsaasti koko Suomessa. Moni saikin kesällä helposti tehtyä lisätuloa metsän antimista. Metsästyksen avulla luonnosta saa myös ravintorikasta riistaa ruoaksi.

 

Vastaa